Nieuws

Blog: Laat het water succesvol vloeien! Werken als waterexpert bij CLAFIS

Water is fascinerend. Als kleine jongen wist ik het al. Ik kon er geen genoeg van krijgen. En nog steeds niet. Water houdt me dag in dag uit bezig. Daarmee ben ik in goed gezelschap binnen CLAFIS. Water is een hot topic bij ons. Wat drie jaar geleden begon als een wild idee, mondde uit in een plan. Inmiddels is water uitgegroeid tot een expertise waarbinnen 40 waterexperts klaar staan voor klanten in heel Nederland. En die groei zetten we door. Samen! In dat ene woord ‘samen’ ligt de sleutel voor nog meer watersucces.

Foto’s: project Korendijkse Slikken

Groot deel van alle raamcontracten in handen

Water vloeit op een natuurlijke, organische manier waar het naartoe wil. Een mooie metafoor voor hoe we binnen CLAFIS onze wateruitdagingen oppakken. De Nederlandse waterschappen hebben een professionaliseringsslag doorgemaakt in hun inkoop. Binnen de watersector liggen grote opgaven op het gebied van vier thema’s: waterketen, watersystemen, waterveiligheid en drinkwater. Onthoud deze vier thema’s even, want niet geheel toevallig zijn het dé vier expertises waarmee CLAFIS de watermarkt bewerkt. Willen we daarin succesvol zijn, dan moeten we raamcontracten winnen. En dat lukt. Inmiddels hebben we circa 50% van de raamcontracten in handen van ingenieursdiensten binnen de waterschapswereld en bijna 100% op het gebied van capaciteitsvragen.

Dorstig naar meer

Wat hebben we zoal opgezet de afgelopen drie jaren? CLAFIS heeft nu waterteams met expertise op het gebied van gemalen en zuiveringsinstallaties, natuurbouw, contractmanagement en beleid & planvorming. Maar we blijven dorstig naar meer. We haken momenteel nieuwe teams aan op het gebied van leefomgeving en omgevingsmanagement. Trouwens, het mooie is dat dit ‘kennisgroepen’ zijn. Ofwel collega’s met een gezamenlijke expertise die op eigen initiatief bijeenkomen om kennis te creëren en te delen. Over kennisgroepen lees je verderop in dit magazine meer. Samen – daar heb je het woord weer – met onder andere de kennisgroep Leefomgeving wordt er bijvoorbeeld keihard nagedacht over de uitdagingen van Waterschap Noorderzijlvest. In één van hun natuurgebieden gaan we de functies natuur, water, landbouw, recreatie en wegen op een zo harmonisch mogelijke manier laten samenvloeien in een inrichtingsplan.

‘Samen zitten we middenin die prachtige transitie waarbij we elke dag een beetje beter worden. Verandering komt van onderaf en wordt van bovenaf gefaciliteerd. Bij CLAFIS leggen we verantwoordelijkheden laag in de organisatie.’

Verandering komt van onderaf

Kennis opzoeken binnen je eigen organisatie, landelijk in plaats van binnen je eigen vestiging of regio. Het is een mooi avontuur voor elke Clafist, of je expertise nu water is of iets totaal anders; van woningbouw en utiliteitsbouw tot procestechnologie en industriële automatisering. Samen zitten we middenin die prachtige transitie waarbij we elke dag een beetje beter worden. Dit houdt in dat we echt met z’n allen aanpakken. Dat werkt niet als het van bovenaf wordt opgelegd. Verandering komt van onderaf en wordt van bovenaf gefaciliteerd. Bij CLAFIS leggen we verantwoordelijkheden laag in de organisatie. Spreek elkaar aan, zoek verbinding met je collega’s her en der in het land. Zodat ons eigen ‘water’ – ofwel onze gezamenlijke kennis en talenten – natuurlijk en organisch vloeit waar het naartoe wil. Namelijk: de behoeften van onze klanten en de ambities van de collega’s waarmaken. Laat ik deze uitdaging even op mezelf betrekken. Als business manager zal ik nog beter de juiste kennis moeten opzoeken binnen de organisatie. Nog scherper samenwerking zoeken met andere businessteams. En nog beter als ondernemer kijken naar de watersector en naar mijn collega-ondernemers binnen CLAFIS. Onze uitdaging is om de komende jaren door te groeien naar 80 tot 100 waterexperts. Thema’s als hittestress, droogte, extreme neerslag, voldoende drinkwater en klimaatneutraal ondernemen staan daarin bovenaan ons lijstje.

Jouw steentje bijdragen aan deze opgaven? Bekijk onze vacatures.

En dóór

Mijmerend over water besluit ik komend voorjaar te beginnen aan een vijver in de achtertuin. Of misschien een systeem waarin het water natuurlijk en organisch vloeit waar het naartoe wil… Hola, mijn mobiel gaat. Collega Michiel: of we een veerstoep kunnen ontwerpen voor één van onze klanten. Uiteraard! Verder mijmeren is voor later, nu de handen uit de mouwen en dóór met weer een mooie offerte en hopelijk een project.

Jeroen Bakker
Commercieel manager Waterketen & Watersystemen

Download CLAFIS magazine 7