Nieuws

Maaike Klomp over haar functie als manager projectbeheersing

‘Ik zou het iedereen aanraden om de overstap van de overheid naar een ingenieursbureau te maken (en vooral naar CLAFIS) omdat het veel meer mogelijkheid biedt om te focussen op waar je goed in bent en energie van krijgt’, zegt Maaike Klomp (manager projectbeheersing) over haar overstap naar CLAFIS.

Wat houdt het vak projectbeheersing in en hoe wordt de rol als manager projectbeheersing ingevuld bij CLAFIS? Dit is eigenlijk best wel lastig om uit te leggen. Voor ieder project gelden andere standaarden of moeten er andere standaarden worden opgesteld. Tegenwoordig worden (civiele) projecten ook steeds complexer, waardoor het des te belangrijker is geworden dat de controle over een project wordt behouden. Het blijft een vak apart en is zeker niet voor iedereen weggelegd vanwege het complexe en dynamische karakter van deze rol. Maaike Klomp is drie maanden geleden begonnen bij CLAFIS in de rol van Manager Projectbeheerser, waarbij zij vanaf het begin bij meerdere projecten betrokken is.

Bijna haar hele loopbaan heeft Maaike bij overheden gewerkt. Zij wilde heel graag ervaren hoe het aan ‘de andere kant van de tafel’ zou zijn. CLAFIS is een groeiende organisatie, op gebied van water, maar ook op het gebied van projectbeheersing. Dat is juist één van de redenen waarom Maaike de overstap heeft gemaakt. Meedenken over de uitbreiding van het projectbeheersingsteam en de omschakeling van detacheren naar uitvoering van projecten in een team: dat leek haar wel wat. Een pioniersrol die haar goed past.

Van doelen tot resultaten

Momenteel is Maaike werkzaam op het portfolio watersystemen Oost-Achterhoek (Waterschap Rijn en IJssel). Een reeds bestaande opdrachtgever voor CLAFIS, waarbij wij onlangs een tweede tender hebben gewonnen, het perceel projectbeheersing en contracteren. Samen met Clafisten Karel Gelsing en Peter Remmerswaal geeft zij invulling aan de adviesverzoeken binnen de overeenkomst en ligt haar focus op het efficiënt neerzetten van de sturing, beheersing en verantwoording van de projecten. Het betreffen hier zowel lopende projecten als projecten die nog in de beginfase zitten, die qua aard en omvang gelijkwaardig zijn.

Maaike zorgt ervoor dat de doelen en resultaten helder zijn (ook in samenwerking met andere percelen zoals omgevings- en technisch management), maakt integrale planningen, stelt risicodossiers en begrotingen op, en begeleid het proces voor het opstellen van plannen van aanpak. Zij bewaart het overzicht van alle projectbeheersingsaspecten en is dan ook degene die als eerste vooruit kan kijken of het gewenste resultaat behaald wordt. ‘Ik vind het gaaf om dan na te denken over mogelijke scenario’s en ook oplossingen te bedenken als het iets anders loopt dan verwacht.’

Naast haar rol als manager projectbeheersing, heeft Maaike ook nog meegeschreven aan aanbiedingen voor nadere overeenkomsten binnen de raamovereenkomst Systeemgerichte Contractbeheersing (SCB), en Projectbeheersing met Rijkswaterstaat (in combinatie met DHM Infra). Een leuk ‘zijstapje’. Zo vult Maaike aan: ‘Ik krijg alle vrijheid. Er wordt steeds gekeken naar welke klus mij op dat moment een stap verder brengt’. Het gaat er bij CLAFIS om dat je jezelf ook in de breedte kunt ontwikkelen, en het leuke is dat dit ook goed wordt uitgedragen door onze (nieuwe) collega’s.

Meerwaarde van CLAFIS

Maaike is in ieder geval nog lang niet klaar bij CLAFIS. Zij wil zichzelf verder ontwikkelen binnen projectbeheersing en de meerwaarde van CLAFIS op dit gebied ontdekken en vormgeven met (nieuwe) collega’s. ‘Ik zou het iedereen aanraden om de overstap van de overheid naar een ingenieursbureau te maken (en vooral naar CLAFIS) omdat het veel meer mogelijkheid biedt om te focussen op waar je goed in bent en energie van krijgt.’

Projectbeheersing is een nog groeiende expertise binnen CLAFIS en dat brengt de nodige uitdaging met zich mee. Wil jij met ons die uitdaging aangaan, dan komen wij graag in contact met jou. Bekijk onze vacature(s) op www.werkenbijclafis.nl of neem contact op met Desmond Hijman voor meer informatie.