Nieuws

Academy: Ruim dertig woningen in Roden naar NOM

Om het meest ingenieuze te kunnen bieden is het belangrijk dat wij met elkaar in gesprek blijven en onze kennis en vaardigheden uitwisselen. Vandaar dat we de CLAFIS Academy hebben opgericht! Hiermee richten we ons op verdieping en reflectie over ontwikkelingen binnen onze vakgebieden. Want de techniek staat nooit stil! Wij dus ook niet.

Academy energieneutrale NOM-woningen

In de Bomenbuurt in Roden renoveert Woonborg 33 rijtjeswoningen naar energieneutrale NOM-woningen. NOM staat voor Nul op de Meter wat inhoudt dat een woning gedurende een jaar net zoveel energie produceert als verbruikt. Op donderdag 11 mei brachten een tiental collega’s uit het vakgebied Bouw een bezoek aan het NOM-project. Collega Tjomme Bleeker is Projectleider op het renovatieproject. ‘Als Projectleider ben ik bij diverse projecten op het gebied van nieuwbouw, planmatig onderhoud, verbeter onderhoud en verduurzaming betrokken. Ik ben daarbij verantwoordelijk voor het gehele proces; van voorbereiding tot oplevering en nazorg van het project.’

Modelwoning

Voordat de bouwwerkzaamheden starten wordt een woning ingericht als modelwoning. De huurders van de renovatiewoningen kunnen zich daar laten informeren over bijvoorbeeld de nieuwe installaties en gebruikte materialen. Na de renovatie hebben de 33 woningen in de Bomenbuurt een geïsoleerde gevel met nieuwe kozijnen, een nieuw geïsoleerd dak bedekt met zonnepanelen, een gebalanceerd ventilatiesysteem en een voorraadboiler en warmtepomp voor warm water en verwarming. De cv-ketel en de gasaansluiting worden weggehaald en waar nodig worden keukens, badkamers en toiletten vervangen.

12 maanden voorbereidingstijd

De voorbereiding voor dit project nam een jaar in beslag. Een belangrijk aspect is dat huurders nauw betrokken zijn bij het project. Een afvaardiging van de huurders en de huurdersvereniging neemt, totdat de renovatie is afgerond, deel aan een projectcommissie. Huurders hebben hierin een adviserende en meedenkende rol. Ze waren ook betrokken bij de aanbestedingsprocedure en selectie van de aannemer.

Extra maatregelen

Op advies van de huurders zijn binnen dit renovatieproject in de Bomenbuurt extra maatregelen opgenomen. Omdat de in 1965 gebouwde woningen gehorig zijn, is besloten om een geluidsisolerende wand te plaatsen tegen woningscheidende muren. Na het plaatsen van de eerste wand is deze maatregel getest. Er werd geconstateerd dat deze voldoet aan de daarvoor geldende eisen.

Wat is een Nul op de Meter-woning bij Woonborg?

Een NOM-woning bij Woonborg voldoet aan een aantal kenmerken:

Zelf energie opwekken

Een Nul op de Meter-woning wekt energie op met zonnepanelen. Bij ‘normale’ weersomstandigheden in Nederland kan zo’n woning in een jaar 6.000 KWh opwekken. In datzelfde jaar heeft de woning ook energie nodig. Bijvoorbeeld voor verwarming, warm water en huishoudelijk gebruik.

Energie gebruiken

Gemiddeld gebruikt een Nul op de Meter-woning 3.000 KWh aan elektriciteit voor verwarming, warm water en ventilatie. Verder is er ook energie nodig om te koken, voor verlichting en huishoudelijke apparatuur. Een gemiddeld gezin verbruikt 3.000 KWH aan elektriciteit per jaar.

Wil jij ook bij een CLAFIS Academy aanwezig zijn? Kijk dan eens op Werken bij CLAFIS. We zijn altijd op zoek naar nieuwe Clafisten, dus wie weet ben jij er de volgende keer bij.