Investeren in het comfort van de reiziger en in groei; dat is wat Schiphol voor ogen heeft met haar Masterplan 2025.

Schiphol gaat investeren in het comfort van de reiziger en de toenemende groei van reizigers. Het Masterplan 2025 heeft tot doel om in 2025 zo’n 80 à 85 miljoen passagiers per jaar te kunnen bedienen. CLAFIS maakt deel uit van een consortium en richt zich op het projectmanagement en toezicht. Schiphol wil investeren in de kwaliteit en capaciteit van de luchthaven. Dit is van belang om wereldspeler te blijven. Schiphol groeit bovendien uit haar jasje. In 2012 maakten 51 miljoen passagiers gebruik van de luchthaven. In 2025 moeten dat er dus ruim 80 miljoen kunnen zijn.

Nieuwe passagiersprier

Om dit te kunnen bewerkstelligen wordt de centrale security in de gehele terminal verbouwd. In plaats van de controles aan de gate, komen er op vijf locaties security-doorgangen. Hierdoor vinden de securitycontroles plaats in de vertrekhal zelf en niet langer bij de gate. Ook Vertrekhal 1, waar de Schengenvluchten vertrekken, krijgt een ruimere opzet en een nieuwe inrichting. Daarnaast wordt er ten zuiden van de huidige pieren een volledige nieuwe pier, de A-pier, gebouwd. Deze biedt ruimte voor acht vliegtuigen en heeft een capaciteit voor ongeveer drie miljoen reizigers per jaar.

De voltooiing van het Masterplan vindt in fasen plaats. De centrale security is medio 2015 gereed. De nieuwe pier wordt eind 2016 opgeleverd en de werkzaamheden in vertrekhal 1 moeten volgens planning dit jaar afgerond worden. Door de centrale security zal de rijvorming bij de gate af moeten nemen wat de kans op vertraging vermindert. Door de aanleg van de A-pier hoeven passagiers die op Schiphol overstappen niet ver te lopen wat het comfort verbeterd.