SAA A1/A6 Diemen – Almere Havendreef

Het project A1/A6 Diemen – Almere Havendreef is onderdeel van de weguitbreiding Schiphol–Amsterdam–Almere (SAA). Het grootste wegenbouwproject van Nederland.

Het programma Schiphol – Amsterdam – Almere is een van de grootste wegenprogramma’s van de komende 10 jaar. Het bestaat uit 5 projecten: A10-Oost/ A1 Diemen, A1/A6 Diemen – Almere Havendreef, A9 Holendrecht – Diemen (Gaasperdammerweg), A6 Almere Havendreef – Almere Buiten-Oost (Almere), A9 Badhoevedorp – Holendrecht (Amstelveen). Het eerste project van de weguitbreiding, de A10-Oost/A1 Diemen, is inmiddels in gebruik genomen.

Optimalisatie bereikbaarheid

Rijkswaterstaat verbreedt de komende jaren de A1/A6 tussen de knooppunten Diemen , Muiderberg en de aansluiting Almere Havendreef. Op de A1 komen 5 rijstroken per rijrichting en op de A6 4 rijstroken per rijrichting. Over het hele traject komt een wisselbaan met 2 rijstroken. De extra rijstroken zorgen ervoor dat de doorstroming verbetert, en daarmee de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad. Ook wordt de leefbaarheid in de omgeving vergroot. Bij Muiden verleggen we de A1 en voor de kruising met de Vecht bouwen we het breedste aquaduct van Europa. Verder bouwt Rijkswaterstaat een tweede Hollandse Brug, een extra brug over het Amsterdam-Rijnkanaal en wordt de spoorbrug bij Muiderberg vervangen. Het werk aan de A1/A6 Diemen – Almere Havendreef is klaar in 2020.