Procesoptimalisatie zorgt voor productieverhoging knakworstenlijn Zwanenberg Group

Dat optimalisatie van het hoofdproces mogelijk was, daar was men binnen knakworstenfabriek Lupack in Raalte zich weldegelijk van bewust. Een productieverhoging van een aantal procenten dat moest toch zeker lukken volgens de plantmanager aldaar. ‘Ik ga voor het dubbele mét behoud van goede kwaliteit!’, riep procestechnoloog Lute Hoekstra van CLAFIS. Hij beloofde taart aan alle werknemers van Lupack om deze ambitie te onderstrepen. Vier maanden later werd er in de fabriek, netjes op anderhalve meter afstand, door honderd man slagroomgebak gegeten.

Na een kennismakingsgesprek en een daaropvolgende rondleiding over de plant van Lupack, onderdeel van de Zwanenberg Group, besloot CLAFIS in het najaar van 2019 middels een QuickScan de efficiencymogelijkheden van de lijn in kaart te brengen. Gedurende een week werd het proces van het maken van knakworsten onderzocht en werd er gekeken naar verbeteringen om uiteindelijk de productie te verhogen. Dit resulteerde in een advies richting de stakeholders ter optimalisatie van de verschillende co-extrusieprocessen en optimalisatie van de rookworstlijn ten aanzien van het luchtklimaat en vochtigheid. CLAFIS kreeg hierop de opdracht om het project op te pakken.

Capaciteitsverhoging
Doelstelling van het project was een capaciteitsverhoging van het hoofdproces. Deze doelstelling werd ruimschoots behaald, echter kon de kwaliteit hiermee niet meer voldoende gegarandeerd worden waardoor de ambitie iets werd teruggeschroefd. ‘Je moet niet vergeten dat productieverhoging ook flink wat vergt van werknemers’, aldus Lute. ‘Het is een stuk harder werken ondanks het feit dat we ook het verlichten van hun lichamelijke arbeid mee hebben genomen in de optimalisaties.’

Op dit moment zit het project in de afrondende fase waarbij vanuit CLAFIS nu met name aandacht wordt besteed aan technische en technologische ondersteuning van productontwikkeling, technische dienst en productie. Lute neemt hierin de rol van sparringpartner, adviseur en trainer voor zijn rekening. Gesprekken over vervolgprojecten worden inmiddels gevoerd. Want een productieverhoging van knakworsten… dat smaakt altijd naar nog meer taart!

Bekijk onze sector food en pharma