Intelligent middenspanningsnet

Klaas-Jan van der Krieke, Electrical Engineer bij CLAFIS Ingenieus.

Ons elektriciteitsgebruik gaat sterk toenemen de komende jaren. Met name door de opkomst van elektrische warmtepompen en duurzame energieopwekking zal de bestaande energie infrastructuur hierdoor  zwaarder belast worden. Om het huidige energienet klaar te maken voor de toekomst wordt er hard gewerkt aan een slim energienet.

Slim energienet

CLAFIS werkt aan de energie van vandaag én die van de toekomst. “De vraag naar duurzame energie is enorm en blijft maar toenemen. Steeds meer bedrijven en gezinnen maken gebruik van warmtepompen, elektrische auto’s en duurzame energieopwekking,” aldus Klaas-Jan van der Krieke, Lead Engineer bij CLAFIS. Het nieuwe elektriciteitsnet is hard nodig, omdat het huidige net in de toekomst niet voldoende capaciteit biedt. Het verbruik van een modaal gezin verdubbelt bij de aanschaf van een elektrische auto. Het huidige net kan deze groei op den duur niet aan. 

Ook de elektriciteitsproductie neemt toe met de groei van het aantal zonnepanelen en windmolens. Deze lokale bronnen leveren veel energie terug aan het elektriciteitsnet. Omdat het huidige net hier niet op berekend is, worden er intelligente meetsystemen aan dit net toegevoegd om zo de energiestromen in goede banen te kunnen leiden. Door het elektriciteitsnet op belangrijke knooppunten te voorzien van computer- en sensortechnologie kun je van minuut tot minuut zien wat de kwaliteit van de stroom, spanning en belasting van het net is. 

“ Om het huidige elektriciteitsnet om te bouwen naar een slim energienet dat klaar is voor in de toekomst, werken we nu aan een efficiënte elektriciteitsinfrastructuur,” verduidelijkt Klaas-Jan. “Als Lead Engineer ben ik in dit proces verantwoordelijk voor de engineering en coördinatie van de uitbreiding- en vervanging van bestaande secundaire installaties als complete nieuwbouwprojecten.

Ik ontwerp de secundaire installaties voor het elektriciteitsnet en ben betrokken bij de realisatie en in bedrijfstelling van hiervan. Ik creëer, samen met mijn team, oplossingen van systeemeisen tot gedetailleerd ontwerp. Het is gewoonweg fantastisch om op deze wijze mee te kunnen bouwen aan de toekomstige duurzame elektriciteitsnetten van Nederland.”

Gerelateerde vacature

Meer projecten

MEER PROJECTEN

Uitgelichte vacatures

ALLE VACATURES