“Het moet gewoon werken”

Liekele Douma, Software Engineer bij CLAFIS Ingenieus.

Innovatie en optimalisatie: dat is waar Software Engineer Liekele Douma zich dagelijks mee bezig houdt. De hoogste nauwkeurigheid is vereist voor het ontwerpen en realiseren van ingenieuze oplossingen voor automatische handling in 24/7 productiesystemen.

Nieuwe technologieën volgen elkaar razendsnel op en zijn, doordat inzichten vanuit verschillende kennisgebieden gecombineerd worden, steeds meer met elkaar verweven. De maakindustrie is dankzij deze vernieuwingen aan het veranderen en de vraag naar innovatieprojecten neemt toe. Zeker aan de software kant.

Besturingssoftware in de vingers krijgen

Als Software Engineer maakt Liekele deel uit van een multidisciplinair team bestaande uit werktuigbouwers, elektrotechnici en software engineers. Het team werkt samen aan het optimaliseren en innoveren van productiesystemen met een hoge nauwkeurigheid en output. Voor Liekele betekent dit het vertalen van de klantenwens naar functionele ontwerpen voor machinebesturingen (PLC systemen).

Een wandeling door de testafdeling geeft een mooi beeld van hoe de machines worden opgebouwd en de software besturing uitvoerig wordt getest. Met ‘bug fix’ systemen registreert men onder andere fouten in machinebesturingen welke aan de hand hiervan ook worden opgelost. Bijvoorbeeld in een ‘machine vision systeem’. Dit systeem zorgt door middel van camerabeelden voor een optische kwaliteitscontrole. Door de inname van camerabeelden kunnen producten automatisch worden gescand en geïdentificeerd. Met de daarbij behorende data, kunnen dan eventueel ook weer verdere berekeningen en correcties doorgevoerd worden in de programma code van de besturing software.

“Het moet gewoon werken”, vertelt Liekele. “Bij het in bedrijf stellen van de machines is het belangrijk dat de software goed functioneert. De uitdaging voor mij ligt in het realiseren van een creatieve oplossing door middel van een goede analyse en het gebruik maken van de nieuwste tools en technische snufjes. De combinatie van die factoren en ook het terug kunnen zien van het resultaat daarvan in de productie lijn maakt mijn werk interessant.”

CLAFIS

In twaalf jaar tijd is CLAFIS gegroeid naar een organisatie van ruim 450 medewerkers. Het mag zich tot de Top 17 van Nederlandse ingenieursbureaus rekenen. Teamgeest voert de boventoon in de bedrijfscultuur waarin samen werken en kennisuitwisseling centraal staan. CLAFIS staat zowel bij medewerkers als bij klanten bekend als een mensgerichte en ondernemende organisatie. Naast de maakindustrie is CLAFIS in het hele land actief op diverse multidisciplinaire projecten binnen verschillende sectoren.

Verbinding is wat het bedrijf uniek maakt. Van boven naar beneden en dwars door de verschillende expertises heen wordt dezelfde taal gesproken en dat is vrij uniek in de ingenieursbranche. CLAFIS biedt binnen de organisatie ruimte aan iedereen om zelf kansen te pakken. Zowel fysiek als in middelen probeert de organisatie vorm te geven aan eigen ondernemerschap. De grote betrokkenheid, persoonlijke sfeer, het ongedwongen karakter en de sterke ondersteuning op diverse vlakken, worden als de grote aantrekkingskracht van CLAFIS als werkgever gezien onder de medewerkers. Ook Liekele voelt zich op z’n plek binnen het bedrijf: “Er heerst een informele werksfeer binnen ons bedrijf. Bovenaan staat dat iedereen zich goed voelt en op zijn of haar plek zit”.

Meer informatie
Ben jij die innovatieve, ervaren Software Engineer en wil je meer weten over jouw mogelijkheden binnen CLAFIS? Neem contact op met Jan Hemrica, Projectmanager Industriële Automatisering, via j.hemrica@clafis.com of bel 06 43 07 95 87.

Meer projecten

MEER PROJECTEN

Uitgelichte vacatures

ALLE VACATURES