Betere doorstroming in de hallen

Het aantal passagiers dat via luchthaven Schiphol reist, stijgt jaarlijks. Om die groei goed op te vangen richt Schiphol vertrekhal 1 & lounge 1 opnieuw in. De bestaande ruimte wordt verbouwd, vernieuwd en uitgebreid. Peter Lust, toezichthouder WTB op Schiphol, praat ons bij.

Wie is de Opdrachtgever?

Projectbureau Luchthaven Schiphol (PLuS).

Wanneer is het project begonnen en tot wanneer loopt het?

Officieel startschot voor de start van de uitvoering was vorig jaar januari. De ingebruikname van het securityfilter op de nieuwe mezzanine staat gepland voor medio 2020. De aanpassing en uitbreiding van lounge 1 wordt begin 2022 afgerond. Het project is opgedeeld in 13 werkpakketten. Werkpakket 1 wordt rond februari 2019 opgeleverd. De rest volgt daarna.

Wat houdt het project exact in?

Het aantal passagiers dat via luchthaven Schiphol reist, stijgt jaarlijks. Om die groei goed op te vangen richt Schiphol vertrekhal 1 & lounge 1 opnieuw in. De bestaande ruimte wordt verbouwd, vernieuwd en uitgebreid. In vertrekhal 1 moet de toevoeging van een tussenverdieping zorgen voor meer ruimte voor security, check-in en wachtgebieden. Ook in de achterliggende lounge breidt Schiphol uit, worden de routes aangepast en het aanbod van het aantal voorzieningen vergroot. Vliegtuigen worden steeds groter met als gevolg miljoenen extra reizigers per jaar. Er is dus behoefte aan meer ruimte om dit groeiende aantal goed aan te kunnen. De tijdelijke vertrekhal 1A moet straks weer aan de kant en dan duurt het nog een paar jaar tot de nieuwe terminal er staat. Daar kan de luchthaven niet op wachten. Met de vernieuwde vertrekhal 1 kan Schiphol weer even vooruit.

Welk onderdeel doet CLAFIS binnen dit project?
CLAFIS levert projectmanagers en toezichthouders in dit omvangrijke project. Zelf ben ik er werkzaam als toezichthouder WTB.

Waar ligt jouw verantwoordelijkheid?
In mijn rol als toezichthouder werktuigbouwkunde controleren wij de werkzaamheden van de uitvoering op kwaliteit, voortgang en zijn wij ook een direct aanspreekpunt voor de uitvoerders in de dagelijkse werkzaamheden.

Hoe ziet een reguliere werkweek er voor jou uit?
Vaak begint de werkdag op de werkvloer met een zogenaamde ‘Daily Stand’. Hierin nemen we de werkzaamheden van die dag door met de betrokken uitvoerders. De dag wordt verder gevuld met het bijwonen van vergaderingen, controleren van tekeningen en deze voor uitvoering vrijgeven. Verder is het vooral veel rondlopen op de werken, kijken en vastleggen van eventuele gebreken of andere opmerkelijke zaken. Ook het contact met stakeholders is belangrijk. Hen tevreden houden en toch onze werkzaamheden uitvoeren te midden van een volledig operationele terminal is uitdagend. Daarnaast is veiligheid altijd een belangrijk issue op Schiphol.

Waar werk je momenteel aan?
De laatste maanden zijn we druk doende met de hijswerkzaamheden. We moeten tonnen staal naar boven hijsen; zo’n 15 ton per nacht. Die grote hoeveelheden zijn bedoeld voor de constructie van het nieuwe bedrijfsrestaurant op niveau 3 in terminal 1. Ook voor de afvoer van sloopmateriaal zijn wij vaak afhankelijk van de hijskraan.

Naast de werkzaamheden aan het bedrijfsrestaurant werken wij nu ook aan de realisatie van twee nieuwe business lounges, drie nieuwe stijg- en daalpunten (liften en (rol)trappen), een tijdelijk securityfilter met achty securitylanes, een tussenvloer in vertrekhal 1 en het verplaatsen van diverse techniekruimtes, omleggen van installaties, kanalen, sprinkler etc.

Wat maakt jouw werk interessant?
Het werken op een luchthaven als Schiphol maakt ons werk interessant. Schiphol is een kleine stad op zich. Met alle voorzieningen, maar ook met problematieken. Dit geeft veel uitdaging om de werkzaamheden uit te voeren zonder te veel overlast te veroorzaken voor passagiers, personeel etc.

Al bijzondere dingen meegemaakt?
Op Schiphol werken maakt iedere dag bijzonder!

Waar word je blij van?
Soms vragen passagiers ons naar de juiste check-in balie of waar de treinen vertrekken. Als ik deze mensen vriendelijk verder heb geholpen, dat maakt mij wel blij.

Meer weten
Wil je meer weten over dit project. Neem contact op met Ramon Vinkers. Benieuwd naar de carrièremogelijkheden binnen CLAFIS? Kijk op werkenbijclafis.nl