Energiebesparende maatregelen Schiphol

Om een moderne stad als Schiphol 24/7draaiende te houden, is veel energie nodig. Aan elektra alleen verbruikt de luchthaven jaarlijks meer dan 175 miljoen kWh. Dat is net zoveel als ruim 50.000 gezinnen op jaarbasis samen verbruiken. Ook Schiphol heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan. Om het energieverbruik te verminderen onderneemt de luchthaven dan ook diverse energiebesparende maatregelen.

Modernisering van installaties

De luchthaven heeft de ambitie om in 2025 ruim 80 miljoen passagiers per jaar op te kunnen bedienen. Om dit te kunnen realiseren heeft Schiphol het ‘Masterplan 2025’ in het leven geroepen. Dit plan behelst uitbreiding van de pieren ten zuiden van de huidige B-pier en de aanleg van een nieuwe vertrek- en aankomsthal. Uit voor de hand liggende duurzaamheidsoverwegingen zijn diverse energiebesparende maatregelen ook onderdeel van dit Masterplan. Zo zal de komende tijd de complete energiecentrale van diverse terminals gemodificeerd worden.

“Er worden duurzame vervangingen uitgevoerd op de bestaande installaties voor het leveren van onder andere warme- en koele lucht en noodstroom. Denk hierbij niet alleen aan vervanging van de WKK, NSA, Trafo’s, CV en koelinstallaties, maar ook aan de aanleg van WKO-installaties én een aantal voetbalvelden grote PV-installatie. Mijn taak hierin is dat ik controleer en adviseer ik op het gebied van klimaattechniek tijdens de verbouwing van diverse concessionarissen, terminaldelen en pieren op Schiphol,” aldus Peter Paulussen, Supervisor bij CLAFIS.

Multidisciplinaire teams

Peter werkt met veel trots mee aan het energiebesparingsprogramma en dat alles voor een veilige, duurzame en ononderbroken vervanging van de meest kritische bedrijfsonderdelen van de luchthaven Schiphol. “Het werken in multidisciplinaire teams is niet alleen leuk, maar vooral leerzaam en is daardoor een aanvulling voor het project, je collega maar tevens voor jezelf. Veel van de projecten hebben een relatie met het onderliggende (kelderniveau) bagageproces (transportsysteem bagage afhandeling).

Een wereldwijd uniek systeem dat ongestoord door dient te draaien. Weinig mensen hebben de bevoegdheid om hier te komen, laat staan te werken en dat maakt mijn functie binnen Schiphol bijzonder.

Alles bij elkaar genomen is werken op een vliegveld vergelijkbaar met het werken in een wereldstad…het is en blijft inspirerend.

Meer informatie
Wil je meer weten over dit project? Neem contact op met Dennis Bergsma, telefoonnummer (072) 72 02 282 of via d.bergsma@clafis.com.

Meer projecten

MEER PROJECTEN

Uitgelichte vacatures

ALLE VACATURES