Nieuws

De CLAFIST: Jan, werkt aan renovatieproject openbare verlichting

Samen uitdagingen aangaan en doelen bereiken. Dat is wat wij ambiëren. We zijn altijd op zoek naar enthousiaste mensen die hun grenzen willen verleggen. Naar toekomstige collega’s die vol passie en gedrevenheid het perfecte resultaat willen behalen. Om je een indruk te geven hoe het is om bij CLAFIS te werken vertellen onze CLAFISTEN hun verhaal. Aan het woord is Jan, civieltechnisch specialist bij CLAFIS.

“Een heel bijzonder project met een prachtig eindresultaat,”

Zo blikt Jan terug op één van zijn successen; de complete verzorging van het renovatieproject openbare verlichting voor de gemeente Dongeradeel.

Ingenieursdiensten

Sinds eind 2015 levert Jan, samen met CLAFIS collega André, diverse ingenieursdiensten in de verlichtingsbranche. Het renovatieproject openbare verlichting voor de gemeente Dongeradeel is één van de succesprojecten. De gemeente had tot voor kort meerdere soorten en typen straatverlichting en een grote verscheidenheid aan masten en armaturen in het straatbeeld.

CLAFIS heeft, in opdracht van de gemeente Dongeradeel, een voorstel uitgewerkt om het beschikbare budget zo effectief mogelijk in te zetten voor het renovatieproject dat moest zorgen voor een herkenbaar uniform straatbeeld. Het voorstel resulteerde in een standaardisatie van de toe te passen materialen. Een welkome bijkomstigheid is het feit dat er een substantiële energiebesparing wordt behaald door het vervangen van verouderde armaturen door moderne LED-varianten met dimfunctie.

Bijzondere uitdaging

Sinds begin 2016 zit Jan op twee uitdagende projecten tegelijkertijd. De ene helft van de week werkt hij projectmatig aan diverse civiele vraagstukken op de afdeling uitvoering van de gemeente Borne. De andere helft van de week houdt Jan zich binnen de CLAFIS kantoren bezig met de ingenieursdienst verlichting. Samen met projectmanager André ter Velde verzorgt Jan het gehele traject van eerste gesprek met de opdrachtgever en materiaaladvisering tot directievoering en toezicht. Zij doen dit zowel voor gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat, als voor grote bedrijven en aannemers van bijvoorbeeld nieuwbouwprojecten. “Deze combinatie helpt me fantastisch in mijn persoonlijke ontwikkeling. Binnen de dienst verlichting ben ik van begin tot eind betrokken bij het project. Hierdoor zie je in de praktijk wat de gevolgen zijn van jouw werk. Dat geeft veel voldoening en maakt je trots,” zo analyseert Jan de uitdaging die hij is aangegaan. Als adviseur, werkvoorbereider en tekenaar is Jan verantwoordelijk voor een deel van het vervangingsplan, bestek schrijven en het begeleiden van de aanbesteding. Hij werkt daarin nauw samen met André. “Ik ben in dit partnerschap de techneut en krijg veel vrijheden. André doet de commerciële en adviserende kant. Vanuit tekeningen en berekeningen stellen we samen diverse plannen en adviezen op.”

Renovatieproject

Het renovatieproject openbare verlichting van de Friese gemeente Dongeradeel moest zorgen voor een reducering van het aantal armaturen. Tijdens de eerste gesprekken ontstonden de eisen voor wat betreft beleving, veiligheid, energieverbruik, maar ook voor bijvoorbeeld de hoeveelheid lichtvervuiling en over de communicatie met omwonenden. Landelijke doelstellingen betreffende energiebesparing werden niet vergeten. Hieruit volgde het advies over de toe te passen lichtkleuren en lichtsterktes wat resulteerde in een herkenbaar uniform straatbeeld. In dit plan is op diverse tekeningen aangeven of en waardoor een lichtmast wordt vervangen, verplaatst of verwijderd. Ook berekeningen over energieverbruik, besparingen en lichtsterktes komen hierin terug. Vanuit het vervangingsplan wordt een bestek geschreven. In dit geval een Europees openbaar aan te besteden RAW-bestek voor een periode van drie jaar. De gunning gaat op basis van de Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI). Bij een aanbesteding, conform de EMVI, wordt naast de inschrijfprijs beoordeeld op bijvoorbeeld communicatie met de bewoners, energiezuinigheid, planning van de werkzaamheden en SROI (Social Return On Investment). CLAFIS verzorgt de volledige aanbesteding inclusief de beoordeling van de inschrijvingen en geeft tenslotte een gunningsadvies aan de gemeente.

Jan en CLAFIS

Na het afronden van zijn MBO studie Bouwkunde in 2007, startte Jan Rijnhout zijn carrière als tekenaar. Ruim twee jaar later kwam CLAFIS Ingenieus in beeld als werkgever. In de ruim zes jaar dat hij nu bij CLAFIS in dienst is, heeft hij gewerkt als tekenaar, werkvoorbereider en civieltechnisch medewerker binnen diverse civiele projecten. De werkzaamheden waren in de meeste gevallen gericht op het maken van DO/UO tekeningen, Civil3D ontwerpen en verschillende berekeningen. Zowel in opdracht van gemeenten als voor organisaties binnen de sector infrastructuur.

“De betrokkenheid én het persoonlijke karakter van deze organisatie zorgen ervoor dat ik me thuis voel bij CLAFIS. Ik heb de zekerheid van een vast contract. Dit in tegenstelling tot andere partijen waar je vaak op projectbasis wordt vastgelegd. Daarnaast maakt de informele sfeer het makkelijk om met elkaar te spreken over het gevoel dat ik bij een project heb. Altijd in goed overleg met medewerker, opdrachtgever en projectmanager. Door deze werkwijze ben ik een stuk socialer geworden en neem ik sneller contact op met een relatie. Hierdoor werk je echt samen. Het sociale karakter onderschrijft volgens de civieltechnisch specialist de meerwaarde die CLAFIS de klant biedt.“ Daarnaast leer je collega’s goed kennen tijdens bijvoorbeeld kerstborrels en de CLAFIS Familiedag. Hierdoor zoek je toch sneller contact met je vakgenoten.”

Word jij de nieuwe collega van Jan? Of gewoon een gave baan? Op Werken bij CLAFIS vind je de nieuwste vacatures bij CLAFIS.