Nieuws

Academy EHEDG: Denk aan de baby’s…!

Denk aan de baby’s…!

‘Dat is hét credo in ons werk bij de grootste zuivelverwerker van Borculo’, aldus Adri Stalenhoef – projectmanager bij CLAFIS. Samen met zijn site based-teamgenoten Robert Schoolkate (Projectmanager) en Theo Rijsewijk (senior technoloog én drogerspecialist) verzorgden zij op woensdag 19 augustus de CLAFIS Academy ‘EHEDG introductie’.

De afgelopen jaren heeft de sector Food/Pharma een sterke groei doorgemaakt binnen CLAFIS en is landelijk gezien inmiddels één van de belangrijkste focussectoren als het gaat om omzet. ‘Voor collega’s zonder ervaring in de food, lijkt het gat tussen bijvoorbeeld de maakindustrie en de food enorm; echter ben ik van mening dat dat nog wel meevalt’, zo opende Robert Schoolkate de avond. Hij vervolgde: ‘Als techneut ben je gewend om je aan diverse richtlijnen en restricties te houden. Dat is binnen onze sector net zo. Het verschil is dat we niet alleen de machinerichtlijnen aan houden, maar de installaties ook hygiënisch moeten ontwerpen volgens de richtlijnen van EHEDG (European Hygienic Engineering and Design Group) Daarbij is het wel belangrijk om een hoge mate van kwaliteitsbesef te hebben, want zoals bij zoveel dingen zit ook hier ‘the devil in the detail’.

‘The devil is in the detail’

‘Waarborging van kwaliteit en veiligheid is een essentiële behoefte voor de aanhoudende goede reputatie van levensmiddelen. Het juiste hygiënisch ontwerp en onderhoud van de voedselproductie systemen wordt beschouwd als een voorwaarde om aan deze eisen te voldoen.

Om hulp te bieden aan de industrie voor deze vraagstukken, heeft EHEDG een groot aantal praktische richtlijnen ontwikkeld en gepubliceerd over adequaat hygiënisch ontwerp in verschillende gebieden van de voedselproductie apparatuur en machines, alsmede over de voedselproductie infrastructuur.’ (Bron: EHEDG.nl)

Vanuit zijn opleiding als voedingsmiddelentechnoloog aan de HAS in Den Bosch heeft Theo Rijsewijk zich gespecialiseerd in Zuivel en met name de technieken van drogers en indampers. EHEDG is voor hem dan ook sinds jaar en dag een vanzelfsprekendheid in zijn werk. Hij heeft deze avond de aanwezige collega’s (zowel online via de livestream, als fysiek) meegenomen in de do’s en don’ts van hygiënisch ontwerpen in de praktijk: ‘Het is geen kwestie van RVS gebruiken en daarmee is het hygiënisch. Hoe ga je bijvoorbeeld om met lasverbindingen, het vermijden van dode hoeken en afschot van je installatie? RVS 304 kan bijvoorbeeld slecht tegen chloriden in tegenstelling tot RVS 316; dat neemt natuurlijk wel een heel ander kostenplaatje met zich mee, dus je moet daar vooraf ook goed over nadenken.’

‘Vermijd áltijd dode hoeken!’

Adri Stalenhoef, Projectmanager bij CLAFIS en opgeleid levensmiddelentechnoloog, haakte daar mooi op in voor het vervolg van de Academy over CIP (Cleaning In Place).  ‘CIP’en is het (bijna) volautomatisch reinigen van een gesloten proces zonder deze te hoeven demonteren. De vele meters leidingen, tanks, kleppen en andere delen worden in een aantal stappen doorgespoeld met water en diverse chemicaliën (onder andere loog en zuur). Dit zorgt ervoor dat bezinksel, mineralen en andere verontreiniging uit het systeem gaan en tegelijkertijd bacteriën en microflora geen kans van overleven hebben.’

‘Om te bepalen welke reinigingsmiddelen, welke temperaturen en welke snelheid toegepast moet worden voor het CIP’en, is ‘de Cirkel van Sinner’ één van de handvatten die we gebruiken bij het ontwerpen van een CIP installatie,’ aldus Adri.

Na een welverdiende maaltijd, sloot Robert de avond af met zijn betoog waarom hij het zo leuk vindt om in deze sector te werken. ‘In tegenstelling tot andere sectoren, gaat het produceren van voeding altijd door…Als je stopt met eten, kom je er al snel slecht uit te zien’,

‘Als je stopt met eten, kom je er al snel slecht uit te zien’

‘Sinds het begin van de corona maatregelen, is het organiseren van een dergelijke kennissessie natuurlijk niet vanzelfsprekend. Toch waren we van mening dat we, juist in deze tijd, deze avond moesten laten plaatsvinden,’ verklaart Martijn Knobben, namens het organiserende kantoor van CLAFIS te Enschede. ‘We hebben er wel bewust voor gekozen om deze Academy op een externe locatie te houden; gelukkig zijn onze buren van de Performance Factory gecertificeerd voor het veilig houden en organiseren van bijeenkomsten volgens de COVID-19 regels.