Manager projectbeheersing Miriam Jansen bewaakt Friese dijkversterking
Als manager projectbeheersing werken aan projecten die ertoe doen. Met veel verantwoordelijkheid én vrijheid.
Als manager projectbeheersing werken aan projecten die ertoe doen. Met veel verantwoordelijkheid én vrijheid.
Droge voeten houden: voor Nederlanders lijkt het een vanzelfsprekendheid, zo goed is ons land in waterbeheersing. Maar om de veiligheid ook voor de toekomst te waarborgen, moet er voor die droge voeten veel gebeuren. Bijvoorbeeld langs de Waddenzeedijken. Een van de vele Clafisten die hier hard aan werkt, is manager projectbeheersing Miriam Jansen. Bij CLAFIS werk je als manager projectbeheersing bijvoorbeeld bij waterschappen, Rijkswaterstaat, gemeenten en provincies. De toegevoegde waarde van projectbeheersers wordt steeds hoger: ‘Projecten worden steeds groter en complexer.’
Koehool, Zwarte Haan, Ternaard en Paezens-Moddergat. Het zijn Friese dorpen die een ding gemeen hebben: ze liggen langs de Waddenzee en danken hun veiligheid aan de plaatselijke zeedijken. ‘Tot diep in Nederland zijn we afhankelijk van deze zeedijken. Als de zee over deze dijken stroomt, dan dringt ze tot diep Nederland binnen,’ zo schetst Miriam Jansen het belang van de dijken. Het goede nieuws is dat deze dijken, net als in heel Nederland, degelijk en goed onderhouden zijn. Maar er is ook minder goed nieuws. ‘Het klimaat verandert snel. Lange periodes van droogte, of juist zeer hevige regenval, hebben grote impact op ons dijkbeschermingssysteem.
In Nederland kennen we een goed systeem van inspecties en de waterschappen voeren vele dijkversterkingsprojecten uit in samenwerking met hoogwaterbeschermingsprojecten (HWBP). Daarmee zorgen we dat onze dijken ook de komende jaren veilig zijn. CLAFIS heeft omvangrijke expertise in waterveiligheid en we zijn dan ook nauw betrokken bij meerdere HWBP-projecten.’ Miriam kan het weten. Want als manager projectbeheersing werkte ze voor verscheidene waterschapen aan dijkversterkingsprojecten, onder andere langs de Lek, de Maas en de Waal en nu langs de Waddenzee.
Steeds meer overheden en waterschappen hebben behoefte aan managers projectbeheersing. Iets dat Miriam goed kan verklaren. ‘Dijkversterkingsprojecten worden steeds groter en complexer. Daarbij willen waterschappen ‘werk met werk maken’, oftewel samenwerken met andere partijen om projecten te combineren. Denk bijvoorbeeld aan opwaardering van hun dijkgebied via nieuwe recreatie. Ze moeten in kaart brengen wie wat gaat doen, wat het gaat kosten en wie dat betaalt. Wie heeft welk budget? Wanneer moet het klaar zijn, wie bewaakt de voortgang en aan wie rapporteren we dat? Daar komt de manager projectbeheersing om de hoek kijken.
Ik noem mijzelf wel de smeerolie van zulke projecten. Ik ben verantwoordelijk voor de optimale beheersing van het project binnen de gestelde beheerskaders. Denk aan bewaking van tijd, geld en kwaliteit.’ Miriam werkt daarbij samen in een zogeheten integraal projectmanagementteam (IPM), met daarin een projectmanager, omgevingsmanager, technisch manager, contractmanager en een manager projectbeheersing.
‘Ik noem mijzelf wel de smeerolie van zulke projecten. Ik ben verantwoordelijk voor de optimale beheersing van het project binnen de gestelde beheerskaders. Denk aan bewaking van tijd, geld en kwaliteit.’
‘Nee, als manager projectbeheersing hoef je geen technisch specialist te zijn. Die expertise ligt binnen het IPM-team bij de technisch manager en het technisch team dat de technisch manager ondersteunt. Zelf heb ik een gevarieerde achtergrond. Pas later in mijn loopbaan ben ik projectbeheersing gaan doen. In eerste instantie bij andere overheden, de laatste jaren voor dijkversterkingsprojecten bij diverse waterschappen. Wat mijn werk als manager projectbeheersing in dijkversterkingsprojecten zo uitdagend maakt, is dat geen project gelijk is. Daarnaast werk je met mensen en die zijn ook overal anders. Dus de projectbeheerprocessen die in basis identiek zijn, worden heel dynamisch afhankelijk van het team waarmee je werkt, het type dijkversterking en de cultuur binnen het waterschap waarvoor je werkt. Dat maakt elke klus weer anders. Elke opdracht biedt je de mogelijkheid om weer te leren en elke opdracht geeft je kans om iets te brengen en aan te vullen in de organisatie waarvoor je werkt.
Het werk in Noord-Friesland betekent voor Miriam dat ze regelmatig op pad is. ‘Maar dat is voor het goede doel in maatschappelijk opzicht. Zo is het HWBP-project Koehool – Zwarte Haan inmiddels in de uitvoeringsfase. Hier gaat het om ruim drieënhalve kilometer dijkversterking. Het andere project in het Noorden, Ternaard Paezens-Moddergat, zit nu in de planuitwerkingsfase. Hier betreft het bijna twaalf kilometer dijkversterking. Voor beide projecten ben ik gemiddeld twee dagen per week in Leeuwarden, bij Wetterskip Fryslân. In die twee dagen ben ik af en toe in het dijkversterkingsgebied zelf. Bijvoorbeeld om geïnteresseerden in het project Ternaard en Paezens-Moddergat te woord te staan.’
Tijdens haar ritjes naar Friesland realiseert Miriam zich vaak dat werken bij CLAFIS veel vrijheid met zich meebrengt. ‘Ik heb een grote mate van vrijheid om te bepalen of en wanneer ik thuis werk. Daarvoor krijg ik de benodigde thuiswerkfaciliteiten. Ook de werk-privéverhouding bij CLAFIS vind ik goed. Natuurlijk moet je die zelf actief bewaken. Ik houd graag genoeg tijd over voor sport en creatieve bezigheden. Het valt mij op hoe goed daar op gelet wordt bij CLAFIS. Mij wordt regelmatig gevraagd of de balans tussen werk en privé goed is. Dat is nieuw voor mij. De sfeer is hier heel gemoedelijk en er wordt echt aan je gedacht. Dat wil ik geïnteresseerde managers projectbeheersing ook meegeven. Bij CLAFIS werk je niet alleen in een gezonde organisatie met aansprekende projecten, maar de mens staat hier voorop.’
Werk jij straks als manager projectbeheersing of adviseur projectbeheersing bij CLAFIS? Wie weet werk jij straks ook aan belangrijke projecten in de wereld van water, infra of energie bij een scala aan mooie opdrachtgevers. Zo werken we niet alleen samen met de grootste Waterschappen, maar bijvoorbeeld ook voor Rijkswaterstaat, netbeheerders, gemeenten en provincies en nog veel meer. Bekijk onze vacature manager projectbeheersing of de vacature adviseur projectbeheersing en sluit je aan bij onze ervaren en ambitieuze IPM-specialisten.
Neem contact op met recruiter Aafje Willemen (0657845548) of vul onderstaand sollicitatieformulier in!
"*" indicates required fields